Spiselige julegaver: Marsipankuler

Julen er en høytid med mange mat- og bakerelaterte tradisjoner. For min del står julemarsipan høyt høyt på listen over godteriet som hører julen til.

Jeg har de siste årene laget marsipanen selv, og det blir fantastisk godt. Hva med å prøve å lage noen deilige marsipankuler du kan gi bort når du skal i selskap? (Eller spise selv. Det er helt lov…)

 

_MG_4764

Har du sett at det står «lages med 50 prosent mandler» på marsipanpakken i butikken ? Det betyr at marsipanen er laget med likt forhold mandler og melis.  Det er det som er utgangspunktet for en marsipan med skikkelig mandelsmak.

Du kan velge å kverne eget mandelmel. Først må du skolde mandlene for å fjerne skallet, slik at du får en så ren og hvit marsipan som mulig. Hell kokende vann over mandlene. Etter 10 minutter kan du klemme mandlene ut av skallet sitt. Tørk mandlene i ovnen noen timer på ca 100 grader før du kverner de. Flere dagligvarebutikker selger nå mandelmel. Det er ikke så dyrt når du tenker på hvor mye tid du sparer.
Marsipan

HJEMMELAGET MARSIPAN

Dette gir ca 500 gram marsipan.

250 gram mandelmel (kvernet fra mandler eller ferdig mel)
250 gram melis
2-3 eggehviter

SLIK GJØR DU
Ha melis og mandelmel i kjøkkenmaskinen. Bruk K-spaden og sett maskinen på lav hastighet for å blande sammen de tørre ingrediensene. Ha i litt og litt eggehvite til du oppnår den konsistensen du vil ha. Når massen samler seg, har du hatt i nok hvite. La marsipanen avkjøles i kjøleskapet i et par timer før du bruker den.valnotter
VALNØTT-KULER

Marsipan
Hakkede valnøtter
Cointreau
Overtrekkssjokolade

Hakk valnøtter og kna inn nøttene i marsipanen. Her har du i så mye du selv ønsker. Er marsipanen klissete kan du ha litt melis på kjøkkenbenken. Ha i ønsket mengde Cointreau. Begynn med en teskje og smak til slik at du får smaken så sterk du ønsker. Rull ut kuler i ønsket størrelse. Smelt overtrekksjokoladen og dypp kulene. Får du ikke tak i overtrekksjokolade kan du også bruke kokesjokolade og ha i litt delfiafett for å gi sjokoladen bedre dekkevne. Pynt med ønsket krymmel. La sjokoladen stivne i kjøleskapet.

MARSIPAN-STAMMER

Marsipan
Nougat
Grønn konditorfarge
Overtrekksjokolade

Bland inn grønn konditorfarge i marsipanen, og kna det godt sammen. Kjevle ut litt marsipan til et rektangel. Form nougat i hendene til en pølse, og legg den mot kanten av rektangelet. Rull sammen som en rullekake, til du får en pølse der nougaten er i midten. Rull den tett sammen, slik at nougaten og marsipanen fester seg godt. Kutt opp i ønskede lengder, og dypp i sjokolade.

Oppbevar konfekten i kjøleskapet.
valnøtt

_MG_4798

konfekteske

Én kommentar Legg til din

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s