Mørk og syndig mousse

Dette er ikke en sjokolademousse for sarte sjeler, eller barn for den saks skyld. Her snakker vi mørk sjokolade, masse smør, sukker, cointreau og kaffe. En luftig mousse, men altså ikke av de letteste.  
Denne sjokolademoussen er en kraftig liten sak, og du trenger ikke mye for å tilfredstille sjokoholikeren. Jeg har valgt å servere den i små dessert-glass, og noen munnfuller av dette er mer enn nok.
 
Oppskriften er hentet i sin helhet fra David Lebovitz, og er basert på amerikanske Julia Childs klassiske oppskrift.
 
Det står at moussen passer til 6-8 posjoner. Jeg vil nok si nærmere 8 posjoner, for du kommer langt med litt av denne kraftpluggen.
 
Moussen skal nytes ikveld sammen med mamma og pappa. God morsdag !
 
mousse
Mørk sjokolademousse
 
170g mørk sjokolade,hakket (70 % )
170 g usaltet smør, romtemperert og i terninger.
60ml sterk kaffe
4 store egg, separer eggeplomme og hvite.
170g sukker + 1 ss
2ss cointreau (eller rom, eller annen sprit du foretrekker)
1ss vann
En klype salt
½ ss vaniljeekstrakt
 
Gjør klar alle ingredienser før du begynner. Hakk sjokoladen, del smøret i terninger, separer eggene osv.
Når du lager sjokolademousse er det å lage marengs ett av stegene. Sørg derfor for at alle bakeboller er vasket godt og er fettfrie. Hvis du har fettrester i bakebollen kan det ødelegge marengsen, så vask og tørk godt.
 
Steg 1. Smelt sjokolade og smør over vannbad. Ikke la vannet fosskoke, men ha platen medium varme. Når sjokoladen er smeltet rører du inn kaffen. Sett dette til side og la det kjøle seg litt ned.
 
Steg 2. Fyll vasken med kaldt vann. Dette skal brukes til å kjøle ned bollen med piskede eggeplommer.
 
Steg 3. Sett opp temperaturen på vannbadet slik at det småkoker. Over vannbad, pisk 4 eggeplommer, 170g sukker, cointrau og 1 ss vann i ca. 3 minutter. Bruk gjerne en håndmikser. Blandingen vil da bli hvit, tykne litt, og sukkeret smelter. Ligner litt på rennende majones når den er klar.
 
Steg 4. Hold bollen med eggeplomme-blandingen i kaldt vann, og fortsett å piske til blandingen er kald og du har en tykk røre. Kan ta omtrent 5 minutter.
 
Steg 5. Hell over sjokoladen i røren, og vend forsiktig inn.
 
Steg 6. Pisk eggehviten med en klype salt til det skummer. Ha da i 1 ss sukker og pisk til marengsen tykner og blir glansfull. Du skal ikke stivpiske marengsen, så stopp i tide. Ha i vaniljeekstrakt i marengsen mot slutten.
 
Steg 7. Vend inn 1/3 av marengsen i sjokoladerøren. Vend forsiktig, du skal ikke slå ut luften eller overarbeide røren. Ha så i resten av marengsen, og vend forsiktig sammen. Bruk gjerne en slikkepott.
 
Steg 8. Ha moussen over i små former, eller gjerne også i en stor bolle. Hva enn du foretrekker. La stå minst 4 timer, gjerne natten over.
sjokolademousse
tilbehor
TILBEHØR
 
Hasselnøtt-krokan
 
Denne krokanen er blitt en favoritt. Oppskriften er Pascal sin, og er perfekt for gi litt tyggemotstand til moussen.
 
120 g nøtter, bruk gjerne en blanding av hasselnøtter og valnøtter
100g sukker
30g flytende glukose
60g smør
 
Sett oven på 180 grader.
krokan
 
Tips: Rist gjerne nøttene i ovnen i ca. 10 min på 180 grader først. Det gjør at nøttene får mer smak.
 
For å lage krokanen: Ha alt i en kasserolle og kok opp i omtrent ett minutt. Da har smøret smeltet og dekket nøttene. Ha blandingen over på et bakepapir og stek i ovnen på 180 grader i omtrent 10 minutter. Blandingen skal få en gyllen karamellfarge.
 
Knus krokanen når den er avkjølt og strø over moussen.
 
Mascarponekrem
 
Dette er min favoritt-krem. Litt syrlig, og det passer perfekt til den mørke moussen.
 
1 vaniljestang, bare frøene
100 g mascarpone
2 dl kremfløte
50 g sukker
0,25 stk sitron, saften av den
 
Pisk kremfløte og sukker til det begynner å tykne. Ha i mascarponekrem og vanilje og pisk det stivt. Pass på å ikke piske for mye, for mascarponekremen er lunefull og sprekker lett grunnet det høye fettinnholdet. Smak kremen til med sitronsaft.
 
Sjokoldemousse
 

Ha moussen i en bolle, eller server i små porsjonsglass.
Ha moussen i en bolle, eller server i små porsjonsglass.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s