Franske makroner med pistasj

Franske makroner har blitt en besettelse. Jeg klarer ikke slutte lage de. Det gir en helt utrolig mestringsfølelse når jeg lykkes. Dette er fiklete baking, men utrolig moro. Hvis du har tålmodigheten så lover jeg at du ikke vil bli skuffet hvis du begir deg ut på denne oppskriften.

Pistasjmakroner

160 g melis
100 g mandelmel
60 g malte pistasjenøtter – usaltet
4 medium eggehviter
140 g sukker
grønn gelefarge eller pulverfarge

Stekes på 150 grader i ca 17 minutter

Oppskrift er hentet fra The Extraordinary Art of Cake og gir ca 25-30 makroner.

Makroner

Det er IKKE lett å forklare prosessen, og steg for steg bilder har jeg ikke. Men denne bloggen har bilder som forklarer hvert steg godt.

Ha alt målt opp og klart før du begynner. Mandelmel kan du enten kjøpe hos X-life eller du kan male selv. Hvis du maler egne mandler er det best om du skolder de først for å få vekk skallet. Mal mandelmelet to ganger for å få det finset mulig.

Sikt melis og mandelmel sammen. Kast klumpene som ligger igjen i sikten.

Jeg liker best å måle eggehviter i gram for å få det presist, men har ikke veid det for denne oppskriften. Så lenge du bruker medium egg går det bra.

Ha eggehviten i en ren bolle, bruk helst glass eller stål for å være sikker på at det ikke er noe fett som kan ødelegge marengsen. Pisk eggehviten på medium hastighet til det skummer, så tar du i sukkeret en spiseskje av gangen. Sett opp farten litt og pisk til marengsen er fast og former topper. Ha i fargen når margensen nesten er ferdig.

Så kommer det som er litt fiklete. Blandingen av marengsen og det tørre (altså melis og mandelmel) er for noen hinderet man snubler ved.

Noen triks:

Ha i det tørre i tre omganger. Da har du full kontroll. Bruk gjerne slikkepott til denne prosessen og vend inn det tørre. Hold på til alt er vendt inn, og det ikke gjemmer seg noe mel i luftlommer.

Ikke stopp å røre for tidlig! Hvis du løfter slikkepotten opp fra bollen skal røren renne av slikkepotten jevnt. Hvis den faller av slikkepotten i klumper er røren for fast. Rør et par ganger til og sjekk konsistensen igjen. Gjenta til røren renner fint av.

Se gjerne denne videoen for å få en følelse av hvordan konsistensen skal være.

Sprøyt makronene på silikonmatte eller bakepapir med sprøytepose.
Bank brettet hardt i kjøkkenbenken når du har sprøytet makronene for å sprekke luftboblene som er igjen.

La makronene tørke i minst 1 time, til de har en fast hinne på toppen. Sjekk om de er tørre med fingertuppen.

Jeg steker makronene på 150 grader i ca 17 minutter.

Denne skålen fant jeg på loppemarked - perfekt for makroner.
Denne skålen fant jeg på loppemarked – perfekt for makroner.

Smørkrem med pistasj

3 egg
100 g smør
200 g sukker
100 g finhakket pistasjenøtter til pistasjepaste

Lag pistasj-paste først. Denne lages ved å piske eggedosis av egg og sukker. Ha i pistasjenøttene, og overfør røren til en kjele. Varm opp kjelen under konstant røring på medium varme. Pass på at det ikke brenner seg. Rør til kremer tykner , tok ca 20 minutter. Hell røren over i en større form og la den kjøle seg ned. Når pasten er kald blir den skikkelig tykk. Pisk smør hvitt og ha i pistasjepasten. Pisk til det blir en jevn og fin krem.

Makronfest

ha kremen i en sprøytepose eller bruk en skje. Jeg foretrekker sprøyteposen. Sprøyt litt krem på makronen og sett to og to sammen.

La gjerne makronen stå i kjøleskapet ett døgn før de spises. Da blir de saftige og smakfulle. La de «tine» i 20 minutter før du spiser de hvis de føles harde og tørre når de kommer ut av kjøleskapet. De mykner fort opp.

Nam

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s