Guide til franske makroner

Jeg absolutt ELSKER franske makroner. De er det perfekte bakverket: elegante og smakfulle. Du har endeløse muligheter når det gjelder farger og smakskombinasjoner så alle finner sin favoritt.

Dessverre kan de by på litt av en utfordring, men etter å ha bakt noen titalls brett har jeg gjort meg noen erfaringer som forenkler prosessen. Ikke la deg lure, dette er for de av dere som liker å fikle litt. Det krever litt planlegging, nøyaktig måling, litt spesialprodukter og øvelse.

Samtidig mener jeg at mange av oppskriftene er unødvendig kompliserte. Det finnes et par måter å lage røren på, enten basert på italiensk marengs eller fransk. Der må man ta et valg. Men når det gjelder tips om egg som må «modne» i minst 3 dager, kun røre 50 eller 68 ganger, steke med dobbelt brett, ha ovnsdøren åpen og alt det der, så er det helt unødvendig for hobbybakeren.

Tips til noen av oppskriftene jeg har lykkes med: Finckenhagen, Hobbykokken og Food Nouveau

Det er uansett noen ting det er greit å være oppmerksom på. Klar for å lese litt?

Franske makroner

Romtempererte egg. Dropp alt med egg som skal modnes i tre dager. Det er ikke nødvendig, resultatet blir helt ok med «bare»  romtempererte egg. Romtempererte egg et absolutt.  Faktisk burde alle bakevarene være romtemperert alltid for å sikre et jevnere resultat.

Marengsen. For å lykkes med franske makroner er første utfordring å få marengsen perfekt. Jeg sverger selv til helt enkel fransk marengs som vispes stiv i bollen. Du kan lage italiensk marengs, men det syntes jeg selv er litt fiklete.

Ren bolle og utstyr. Vask alt grundig, og bruk gjerne kun glass- eller stålbolle. Fett fester seg lett i plastbollene. Fett ødelegger marengsen, og da får den ikke volum.

Ikke ha i sukkeret for tidlig. Ha sukkeret i marengsen litt etter litt, og først når marengsen begynner å tykne til.

Ikke vær redd for å stivpiske marengsen. Pisker du for lite blir røren for rennende.

Bruk pulverfarge. IKKE bruk konditorfarge. Du skal ikke blande inn noe væske i marengsen. Så gå til innkjøp av pulverfarge eller gelefarge.

Så er det tid for å blande inn mandelmelet.

Mandelmel: Kjøp eller mal selv – begge fungerer like bra. Jeg bestiller fra Xlife, men sørg for at mandelmelet ikke er fettredusert. Maler du selv burde du male melet to ganger for å få det så fint som mulid. Skold gjerne mandlene for å ungå å få flekkete makroner.

Sikt sammen melis og mandelmel på forhånd. Fjern alt av klumper som blir til overs når du sikter, ellers får du klumpete makroner.

Ikke vær redd for å ta i litt. Du skal vende inn det tørre, men samtidig skal luftboblene ut av røren. I mange oppskrifter står det at du skal være forsiktig, og røre kun 50 ganger. Dette bare tull. Vend i vei til alt av melet og melisen er blandet inn, og det ikke skjuler seg noen lommer med mel. Så fortsetter du å vende til røren renner i ett fra slikkepotten.

Se disse videoene for å få en følelse av konsistensen på røren. Da vet du hva den perfekte tykkelsen er. Den skal være flytende slik at makronene ikke blir klumpete, men samtidig skal den holde formen og ikke bare flyte ut.

Fjern toppene med vann og fingertuppen. Får du en liten topp på makronen kan du fjerne den ved å ta litt vann på fingertuppen og jevne den ut. Vær lett på hånden når du gjør dette. Er røren perfekt skal toppen forsvinne når du banker brettet.
La makronene tøke

Bank brettet i benken for å få ut luftbobler. Bruk gjerne litt kraft. Da ser du at luftboblene presses til overflaten, og sprekker. Det sørger for at overflaten på makronene holder seg jevn og fin.

La makronene tørke! Jeg lar mine ligge i en time, men en halvtime er nok. Hvis ikke de får hvile og tørke, så hever de ikke i ovnen eller får «føttene» som kanten kalles. Luften som slipper ut av makronen skal ikke slippe ut på toppen, da sprekker den – men den skal ut i bunn. Dette får du kun til ved at makronene tørker før steking, og dermed danne en hinne. Så ikke hopp over dette steget!

Ikke stek på for høy tempertur. I min ovn er 150 grader perfekt. Hakket over blir kakene misfargede. På temperaturen under tar de evigheter å steke. Prøv deg frem til hva som er perfekt for deg.

La makronene stå i ett døgn med fyll. Da blir selv de tørreste makronene seige og deilige. Helst i kjøleskapet i en luft-tett boks.
Bringebærmakroner

Skulle du trenge noen flere tips er denne siden genial

Lykke til !

Én kommentar Legg til din

  1. Abigail Smith sier:

    Anette, this was such a wonderful article to read! You are beyond talented in both baking and writing, this was very precise and beautifully written. I am happy to have you as a sister! We can’t thank you enough for your VERY personal and thoughtful gift, it was overwhelming how much time and love you put into our ceremony. Thanks for being you!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s