Påskegodt – Hjemmelaget marsipan

Ingen påske uten kolibriegg !
 
Det er ikke mye som slår marsipan i påskeegget syntes nå jeg. Jeg er en liten marsipangris, og gleder meg allerede til neste marsipansesong så fort jula er over. Det er få ting som er så sesongbetont som marsipanen, og derfor er det ekstra stas å ta med seg den gule lille posen med hjem fra butikken.
 
I år var det på tide å lage egen marsipan. Det er overraskende lett, krever bare en dose tålmodighet.
Konfektbiter
 
Hjemmelaget marsipan
 
250g mandelmel
250g melis
2 eggehviter
 
Du kan kjøpe mandelmel i utvalgte butikker, men jeg foretrekker å male melet selv. Du trenger en mandelkvern som du finner du på loppemarked eller Clas Ohlson for under 100 lappen. Begynn med å skålde mandlene slik at du får av skinnet. Kok opp vann i vannkoker eller kjele, og hell over mandlene. Etter ca 3-4 minutter løsner skallet, og mandlene smetter ut av skinnet sitt. Legg de på et kjøkkenhåndkle og la de tørke over natta til de er helt tørre. Mal mandlene i mandelkverna, gjerne to ganger hvis du vil. Vil du ha litt grovere marsipan maler du bare en gang.
 
Dersom du ikke har 250g mandler bruker du bare det du har og har i lik mengde melis. Eggehvitene er til for å binde sammen massen, så du har oppi så mye du trenger. Begynn med en hvite og rør det sammen med mandelmelet og melisen. Trenger du en hvite til tar du oppi den. For mengden jeg lagde trengte jeg to hviter for å få passe konsistens. Massen skal ikke være for tørr, men ikke vær redd om den er litt klissete. Pakk den sammen i plastfolie, stramt, og legg i kjøleskapet i noen timer før du begynner å trille ut eggene.
 
Kolibriegg
 
Lag eggene i den størrelsen du ønsker. Det er ingenting som stopper deg fra å lage kjempestore kolibriegg. Jeg skulle servere disse til gjester, og det var derfor greiest å lage de litt mindre. Begynn med å flate ut marsipanmassen i hånda og drypp over noen dråper gul konditorfarge. Du bestemmer selv hvor sterk gulfargen skal være. Brett marsipanen over konditorfargen og jobb med massen i hånda. Blir deigen klissete drysser du over melis. Lag den formen du vil. Jeg fikk ikke til eggeformen så bra, så mine ble kanskje litt pæreformet? Jeg lagde også noen helt enkle marsipanstenger.
 
Så er det tid for sjokoladetrekket. Bruk gjerne 200-300 g sjokolade. Du burde ha en god mengde slik at det er lett å dyppe sjokoladen. Hakk sjokoladen i små biter og smelt sakte over et vannbad. Ha gjerne i litt delfiafett for å få en tynnere sjokolade, du trenger 1-2ss. Bruk en gaffel for å dyppe eggene, og la sjokoladen renne godt av før du setter de til tørk på et bakepapir. Strø over tutti frutti strø før sjokoladen stivner. Sett gjerne i kjølespapet for å stivne.
 
konfekt
Det er perfekt å lage små konfektkuler med marsipan. Min favoritt er å gjemme litt nougat eller en hasselnøtt inni. Du kan gjerne tilsette litt ekstra smak med for eksempel baileys, rom eller vaniljeessens.
 
Det er fort gjort at kulene blir litt store, så prøv deg fram. Når du blander inn væsken blir marsipanen veldig klissete, da drysser du over litt melis igjen for å få riktig konsistens.
 
Dypp i sjokolade på samme måte som kolibriegget. Avslutt gjerne med litt hvit sjokolade som pynt. Stripene får du lett ved å bruke sprøytepose eller kremmerhus.
 
Oppbevar i kjøleskapet i en lufttett boks så marsipanen ikke tørker ut. Klar for fest

2 kommentarer Legg til din

 1. Elin Linnea sier:

  Hei Anette!

  Bloggen din har fanget vår oppmerksomhet på grunn av kvaliteten av oppskriftene. Vi ville bli glade hvis du ønsker å bli med i Alleoppskrifter.no, slik at vi kunne koble til den.

  Alleoppskrifter er en søkemotor som samler de beste norske matlaging nettsteder og blogger fra Internett.

  Flere hundre blogger er allerede registrert her og dra nytte av den trafikken vi sender til sine blogger og nettsteder.

  For å bli med Alleoppskrifter, bare gå til http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Ha en fin dag!

  Vennlig hilsen,
  Elin
  Alleoppskrifter.no

  1. anetteberve sier:

   Hei Elin
   Så hyggelig melding. Da har jeg «meldt» meg inn i. Det er en fin samleside for matblogger !Hjertlig takk for oppmerksomheten.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s